Laiškas mokytojams

Mieli mokytojai!

Jūs geriau už mus žinote, kad dauguma Jūsų mokinių jau yra Y ar net Z kartos vaikai. Neatimkite iš jų galimybės mokytis taip, kaip jiems gali būti patogiau. Nuo Jūsų priklauso, ar jie turės skaitmeninius vadovėlius (e. vadovėlius) kartu su popieriniais, ar taip ir baigs mokyklą nesužinoję, kad tokie e. vadovėliai jau seniai yra.

Mes, kaip kūrėjai, bandome rasti atsakymus į elementarų klausimą. Kodėl tuo metu, kai visos švietimo institucijos, mokyklų vadovai, žurnalistai vos ne vienu balsu tvirtina, kad reikia pereiti nuo popieriaus prie skaitmeninių technologijų ugdyme, mes savo e. vadovėlių negalime įsiūlyti mokykloms net už dyką?? Galbūt mokytojams popieriniai vadovėliai yra labiau įprasti, nors dauguma supranta, kad neblogai būtų klasės lentoje (nebūtinai interaktyviojoje) turėti e. vadovėlį. Bet kodėl e. vadovėlių nepasigenda mokiniai?

Jau septintus metus kuriame ir platiname interaktyvius skaitmeninius matematikos, informacinių technologijų, ekonomikos vadovėlius bendrojo lavinimo mokykloms. Žinoma, savomis lėšomis kuriami mūsų e. vadovėliai tikrai nėra tokie, kokius galima pamatyti „Microsoft“ ar „Apple“ reklamose ar apie kokius fantazuoja nuo mokyklos realybės nutolę europinių projektų pinigų įsisavintojai. Pas mus skaičiai ar formulės nešoka ir nedainuoja, uždaviniai patys nesisprendžia. Personažai neanimuoti, žaidybinių elementų beveik nėra.

Tačiau mūsų e. vadovėliai nepriklauso nuo operacinės sistemos (Windows, Android, iOS), prisijungti galima bet kokiame įrenginyje: išmaniajame telefone, planšetėje ar kompiuteryje. Yra patikimai apsaugoti nuo nelegalaus kopijavimo. Naudotis jais paprasta ir paskirtis aiški: kam tampyti perkrautas kuprines iš mokyklos į namus ir atgal, kai galima turėti laiką taupančius ir pridėtinę vertę kuriančius e. vadovėlius. Visuose vadovėliuose yra būtiniausi interaktyvumo elementai (turinys, nuorodos į susietus interneto puslapius, darbui reikalingi duomenų failai IT vadovėliuose, filmuota pagalba sprendžiant uždavinius – tiesa, kol kas tik XI–XII klasių vadovėliuose). Taip pat juose yra ir dar vienas mokiniams gana patrauklus elementas – visų užduočių atsakymai arba patarimai, kaip ir ką daryti. Be to, e. vadovėliuose galima rašyti, piešti, žymėti tekstą, persikelti jį į kitas teksto tvarkymo programas. Taigi jie skirti ne tiek mokiniams sudominti ar palinksminti, kiek darbui ir prasmingam mokymuisi naudojantis šiuolaikiškomis technologijomis.

Skatindami pagyvinti ugdymo procesą naudojantis IT,  jau nuo 2016 m. į tradicinius naujųjų TEV vadovėlių komplektus įtraukėme nemokamus e. vadovėlius. Taigi visos mokyklos, 2017–2018 m.m. perkančios naujuosius TEV vadovėlius, gali užsakyti savo mokiniams ir mokytojams e. vadovėlius nemokamai. Tam pakanka užpildyti prašymo formą interneto puslapyje tevukas.lt/prasymai  ir mokyklos gautų tiek diegimų, kiek buvo nupirkta vadovėlių. Interneto svetainėje evadoveliai.lt  yra visų e. vadovėlių demonstracinės versijos, smulkiai aprašytos visos savybės, patarimai, kaip paskirstyti e. vadovėlius mokiniams. Atrodytų, imkite ir bandykite – nepatiks, nesinaudokite.

Tačiau situacija daugiau nei keista. Iš mokyklų, kurios šiemet pirko vadovėlius, pasiūlymu kol kas pasinaudojo mažiau kaip trečdalis. Dauguma bibliotekų darbuotojų, su kuriais teko kalbėtis, iš viso nesupranta, kokia nauda iš tų „skaitmenų“ – tik akims gadinti. Nors mes prašome vienintelio dalyko – pasakyti savo mokiniams, kad tokia galimybė yra. Ir paaiškinti, kad tie, kuriems leidžia tėvai, kurie nori ir turi galimybes naudotis e. vadovėliais, gali pigiau (ar net nemokamai) juos gauti per mokyklą.

Esame įsitikinę, kad e. vadovėliai mokymosi procesą gali tik palengvinti. Kita vertus, tokia galimybė turėtų papildomai motyvuoti „kompiuterinius“ Y ir Z kartų vaikus. Tai mus paskatintų daryti dar geresnius, įdomesnius, patogesnius skaitmeninius produktus mokyklai.

                                  Dr. Elmundas Žalys, leidyklos TEV direktorius

 

P.S. Visiems mokytojams, kurie perskaitė šitą kreipimąsi ir iki Mokytojo dienos parašys laišką į leidyklą (pagalba@tev.lt), nemokama vieno pasirinkto e. vadovėlio metinė prenumerata bus suteikta, nežiūrint, kada ir kiek jų mokykla pirko atitinkamų vadovėlių, ir net, ar pirko iš viso. Tiesiog panorėkite ir gausite – juk kažkada reikia pradėti skaitmenizuotis:)

Laiške būtinai nurodykite savo pavardę, mokyklą, mokomąjį dalyką, kurios klasės e. vadovėlį norėtumėte gauti, el. pašto adresą (juo atsiųsime prisijungimo duomenis) ir sutartinį kodą – LMMA2017.