Kvietimas dalyvauti Lietuvos matematikos mokytojų asociacijos (LMMA) projekte

Iš naujausios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ataskaitos dėl penkiolikmečių matematikos, gamtos mokslų ir skaitymo gebėjimų matyti, kad valstybių rezultatai nevienodi. Palyginus Lietuvos rezultatus su kaimyninių šalių rezultatais matyti, kad kaimyninių šalių mokinių pasiekimai aukštesni nei Lietuvos. Prastai mokančių matematiką Lietuvos moksleivių dalis (26,0%) yra didesnė nei ES vidurkis (22,1%). PISA tyrimai rodo, kad daugumos Lietuvos mokinių silpnoji vieta yra probleminių uždavinių sprendimas. Todėl Lietuvos matematikos mokytojų asociacija pradeda vykdyti projektą „Metodinės medžiagos „Matematikos probleminiai  uždaviniai“ parengimas, vadovaujantis  PISA tyrimų ataskaitų rekomendacijomis“. Šis projektas padės šalies matematikos mokytojams susipažinti su tarptautinių tyrimų problemų sprendimo uždavinių ir jų sprendimo pavyzdžiais, išmokti sudaryti problemų sprendimo užduotį ir išaiškinti jo sprendimą mokiniui. Projekte bus sudaryta matematikos mokytojų iš skirtingų Lietuvos regionų tikslinė grupė, kuriai bus organizuoti mokymai. Mokymuose, taikant aktyvaus mokymosi metodus, mokytojams bus pristatyta informacija apie PISA tyrimų užduotis ir rezultatus, tyrimo PISA 2015 tikslus. Mokytojai bus mokomi sudaryti analogišką PISA tyrimui užduotį. Projekto rezultatas – trys komplektai įvairaus sudėtingumo matematikos problemų sprendimo užduočių skirtingiems mokinių gebėjimams ugdyti. Tai būtų pirmas Lietuvos matematikos mokytojų parengtas ir skleidžiamas kolegoms elektroninis metodinės medžiagos (užduočių su sprendimais) rinkinys, orientuotas į PISA tyrimų turinį.

Projekto tikslas − parengti metodinę medžiagą „Matematikos probleminiai  uždaviniai“, kuri padės mokytojams tobulinti savo ir mokinių problemų sprendimo gebėjimus.

Kviečiame dalyvauti atrankoje į projekto tikslinę grupę. Tikslinę grupę sudarys ne mažiau kaip 25 šalies mokytojai, kurie iki 2014 m. balandžio 30 d. bus išanalizavę tarptautinių tyrimų PISA medžiagą ir, remiantis ja, pateikę kokybišką ir nestandartinį probleminio uždavinio su sprendimu pavyzdį. Atranką į tikslinę grupę vykdys projekto vykdytojų sudaryta ekspertų grupė. Ypatingas dėmesys atrenkant mokytojus į tikslinę grupę bus skiriamas jauniems matematikos mokytojams. Patekusiems į tikslinę grupę bus organizuoti 3 seminarai (planuojama: pirmasis – 2014 m. gegužės mėn.; antrasis – 2014 m. rugpjūčio mėn. paskutinę savaitę; trečiasis – 2014 m. spalio mėn.). Laikas tarp seminarų bus skirtas tikslinės grupės narių savarankiškam mokymuisi ir užduočių kūrimui. Kelionės išlaidos tikslinei grupei bus apmokėtos asociacijos lėšomis. Tikslinės grupės nariai įgytą patirtį, sukurtas užduotis galės naudoti savo darbe ir skleisti savo mokyklose, miestuose, rajonuose.

Kviečiame užpildyti paraišką ir dalyvauti atrankoje. Prašome atsiųsti uždavinio pavyzdį iki 2014 m. balandžio 30 d. el. adresu:  lmma.projektai@gmail.com

Paraiška tikslinei grupei